lørdag den 8. november 2008

Elfenben

Hos Gentlemens Bazaar forhandler vi ikke produkter fremstillet af elfenben, men "kun" produkter i look-alike elfenben.

Det er dog ikke forbudt at handle med elfenben, men det kræver en tilladelse at handle med alt fra bl.a. afrikansk elefant, både elfenben og halehår. Det samme gælder for de andre nulevende, elfenbensproducerende dyr (elfenben er principielt store tænder, der kan skæres i), nemlig elefanter, flodhest, tandhvaler, narhval og hvalros. Tilladelserne administreres i henhold til CITES, Convention on International Trade in Endangered Species, som er det internationale aftalegrundlag for al handel med udryddelsestruede dyr og planter.

CITES undtager udtrykkeligt fossiler. Fossiler kommer som helhed fra dyr og planter, der døde/uddøde for længe siden. Mammutter er fossile; i Nordeuropa uddøde uldhårsmammut for ca. 12.000 år siden - det er den mammut, vi kender bedst og som har givet os det meste elfenben. Hovedparten af alt elfenben, anvendt i smykker og kunsthåndværk gennem tiderne, kommer fra mammut. De afrikanske elefanter er blevet jaget af grådige mennesker og næsten udryddet på grund af deres elfenben - derfor er de nu beskyttet gennem CITES. Mammut-elfenben har altid været velkendt og findes i den sibiriske tundras permafrost, hvor man også har fundet hele, frosne mammutter.
Ingen fossiler - heller ikke mammut - hører under CITES og der er ingen internationale begrænsninger på handel med mineraler, fossiler eller meteoritter. Der kan dog være lokale begrænsninger på indsamling.

Ingen kommentarer: